Jakie oprogramowanie dla gastronomii wybrać? Czym się kierować?

Sprawne funkcjonowanie restauracji i placówek gastronomicznych trudno wyobrazić sobie bez funkcjonalnego systemu zarządzania. Pomocne oprogramowanie dla gastronomii pozwala nie tylko na rejestrowanie zamówień od klienta. Jest to także sposób na zmobilizowanie poszczególnych działów i wprowadzenie innowacji tam, gdzie często ich brakuje. Dowiedz się jak odpowiednio dobrać oprogramowanie jako osoba decyzyjna w restauracji.

Jakimi kryteriami kierować się przy wyborze oprogramowania dla gastronomii?

Istnieje szereg kryteriów, które osoby decyzyjne powinny wziąć pod uwagę przy wybieraniu oprogramowania, które zostanie wdrożone w danej placówce lub całej sieci restauracji. Od tego wyboru zależeć będzie jego sprawność, liczba funkcji, a także wsparcie dla wybranych urządzeń (telefon, tablet, komputer). Dobierając oprogramowanie pierwszą rzeczą, jakiej należy się przyjrzeć jest obecna sytuacja w firmie i biznesplan na kolejne miesiące i lata.

Oprogramowanie dla małych i dużych restauracji z wieloma stanowiskami

W dużych i małych restauracjach najlepiej sprawdza się oprogramowanie dla gastronomii usprawniające komunikację pomiędzy zarządcami, a pracownikami. Istotne okazuje się również połączenie z urządzeniami elektronicznymi i odpowiedzialnymi za rachunkowość np. drukarką rachunków, bonownikiem kelnerskim czy terminalem. Dobry system całość oferty i menu pozwala odnaleźć w prostym interfejsie obsługiwanym samodzielnie przez odwiedzających oraz przez wyznaczonych do tego kasjerów.

Rozwiązanie to przekłada się na oszczędność i większą sprawność lokalu gastronomicznego przez zdalną komunikację, łatwą identyfikację produktów i automatyczne raporty nt. stanów magazynowych i sprzedaży. Architektura systemu sprawia, że łączność i przepływ informacji na linii kuchnia – kasjer – mendeżer są błyskawicznie szybkie. Dzięki temu zwiększa się bezpieczeństwo i kontrola poszczególnych stanowisk. To, jaki program zostanie wykorzystany zależne jest od klienta. Bez przeprowadzenia wstępnego audytu nie będzie możliwe określenie wymagań i potrzebnych modułów.

Oprogramowanie dla gastronomii w restauracji samoobsługowej

Rozwiązanie to zdaje się być wspaniałym wyborem w restauracji samoobsługowej głównie ze względu na automatyzację i możliwość podejmowania decyzji przez samego klienta. W przeciwieństwie do tradycyjnej kasy fiskalnej umożliwia wycofywanie wybranych składników i wstawianie innych na ich miejsce. Jest to także metoda na zabezpieczenie zlecenia przez jego zamknięcie, przy którym następuje wydruk paragonu fiskalnego.

dla gastronomii

Andrzej

Administrator serwisu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.